Actualitate

Sebastian Burduja: O companie americană, lider mondial în armament, investește la Oradea. Produsele vor fi folosite în bazele SUA

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat detalii, vineri, la Antena 3 CNN, în legătură cu investiția angajată de compania americană Lockheed Martin la Oradea.

„Avem un proiect fantastic cu Lockheed Martin la Oradea, într-o colaborare cu ‘Sinteza’. Este vorba despre o baterie de ultimă generație, care nu depinde de niciun import din China.

E o baterie folosită în bazele militare americane și care se va produce în România, la Oradea.

Și noi le-am dat un grant de 25 de milioane de euro. Partenerii proiectului, ‘Sinteza’ din Oradea și Lockheed Martin, vin cu diferența și vom avea aceste baterii”, a spus Burduja.

Ce scria presa despre asocierea dintre Sinteza și Lockheed Martin la Oradea, anul trecut

În noiembrie anul trecut, cu câteva zile înainte de turul 1 prezidențial, presa locală și națională consemnau faptul că Lockheed Martin a semnat un acord cu compania românească Sinteza S.A. pentru construirea unei fabrici de electrolit negativ utilizat în bateriile GridStar® Flow.

Investiția, în valoare de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane vin din PNRR, presupune punerea în funcțiune a unei unități de producție cu o capacitate anuală de 30.000 de tone de electrolit, cea mai mare de acest tip din lume, potrivit celor declarate la momentul respectiv de primarul din Oradea, Florin Birta.

Acordul de colaborare între cele două companii a fost semnat la București, în prezența ambasadoarei SUA în România, a ministrului Energiei și a primarului municipiului bihorean.

Potrivit primarului Birta, investiția implică apariția de noi locuri de muncă.

Lockheed Martin, lider global în industria de apărare și tehnologie, este cunoscut ca furnizor al componentelor pentru rachetele Patriot și contractor principal pentru avioanele F-35.

Tehnologia GridStar® Flow, dezvoltată de Lockheed Martin, reprezintă o soluție inovatoare pentru stocarea energiei curate, cu emisii zero de carbon și rezistență sporită la perturbări ale rețelei electrice.

„Noua unitate de producție din Oradea va fi prima de acest fel din Europa și cea mai mare la nivel global, cu lansarea producției planificată pentru vara anului 2026”, a precizat, la rândul său, Ministerul Energiei, într-un comunicat în care se mai arată că parteneriatul încheiat cu firma orădeană este primul de acest fel pentru compania americană.

Cele mai recente știri

To Top